zaterdag 15 oktober 2022

Kraak en smaak

Op de stort vond ik onderstaande plantentafel. Bij de vuilstort hebben ze het particulieren nu bijna onmogelijk gemaakt iets van hun gading te pakken, maar deze stond naast de houtcontainer, dus kon ik hem meenemen.
Thuisgekomen heb ik het hout eerst schoongemaakt en ontvet en het bovenste plankje dat gebeitst was, afgebrand en geschuurd. Toegegeven: veel kraak of smaak zat er niet aan dit tafeltje (nou, beetje kraak wel...) Het hout was onbewerkt en rechttoe-rechtaan.
Het duurde daarom even voor ik zag hoe deze saaie viervoeter opgeleukt kon worden. Geïnspireerd werd ik door deze fancy Amerikaanse kast


Eerst verfde ik het tafeltje - op de zijkanten van het bovenblad na - in een lichte leemkleur (True taupe van Wood & Wall Gamma). Boven aan een van de poten lijmde ik een stuk drijfhout en schors. Waarom? Omdat ik er zin in had.


 Vervolgens tekende ik met potlood kleine vlakken à la het voorbeeld. Met de drybrush-techniek ging ik over de ingetekende vlakken heen met een donkerder leemkleur van een verfrest die we nog hadden. De lijnen bleven zichtbaar en die trok ik hierna over met grijze verf (genuine grey van Wood & Wall, Gamma). 
De boom kwam in zwart (balanced black, Wood & Wall Gamma) op het bovenblad. 
Poging één zie je links, maar het bleek toch mooier om de takken over te laten gaan in de leemvlakken. Dus poging twee (rechts) werd de definitieve versie.


Daarna ging er een glanzend laagje vloerlak over om het schilderwerk minder kwetsbaar te maken. 
Nog een beetje lijm tegen een poot die ging wijken met een flinke hamerklap erop en klaar. Geen saai tafeltje meer, toch?
Wel een beetje zonde om een plant op de boom te zetten😊Geen opmerkingen: