woensdag 27 juli 2022

Steeds meer teunisbloemen

 Nog maar even een tuin-post. Elke ochtend word ik weer verrast door nieuwe bloemen van de teunisbloem, in het Latijn: oenothera odorosa. (Die Romeinen vonden hem misschien welriekend; ik houd niet van de geur.) De citroengele bloemen aan de lange stengels bloeien maar 1 dag, maar omdat het er zo veel zijn, heeft de plant altijd wel bloemen. En lang: tot de vorst.

Ik las telkens dat je ze van mei tot juli kunt zaaien, maar vroeg me af: de plant zaait zichzelf uit, terwijl er eind juni nog helemaal geen rijpe zaden zijn. Bij wat doorzoeken blijkt dat je 'm prima in september-oktober in volle grond kunt zaaien. Dus ik kan gewoon wachten tot de zaden (en dat zijn er veel!) in de zomer kastanjebruin worden. 

Dan weer leuk zakjes maken om uit te delen en zelf mee naar Frankrijk te nemen. 





maandag 11 juli 2022

Phloxfeest

 Door schade en schande worden onze Nederlandse en Franse tuin telkens wat mooier. Een toptuinierder ben ik niet, maar ik leer wel van wat verdwijnt, wat na het zaaien nooit opkomt en wat juist goed gedijt. Een van onze dankbaarste planten in Nederland zijn de phloxen.
 

Elke zomer komen ze terug, in roze, lila en witte bossen. Na de bloei worden ze vaak armetierig doordat schimmels toeslaan, maar voordien hebben we al lang kunnen genieten van hun kleurenpracht en heerlijke geur. 


Van hun plekje in volle of minder volle zon hangt af wanneer ze gaan bloeien. Dat is juist leuk, want zo heb je kleur achter elkaar. Een andere truc hiervoor is om een deel voor half juni te toppen; dan bloeien die scheuten later. Dit jaar kwam dat er niet van.





Intussen modder ik door met het in bloei krijgen van andere planten, lettend op verschillende bloeitijden en hoogtes. De theorie is redelijk bekend, nu het succes in de praktijk nog!



zaterdag 2 juli 2022

Vliegenkap die bijen aantrekt?


Een niet zo mooie vliegenkap erfden we in ons Franse huisje, met al het andere huisraad. Maar zo'n ding is wel effectief in de zomer, als je bij de koffie wat lekkers serveert of bij het eten iets wilt afdekken, niet zozeer tegen vliegen maar vooral tegen bijen en wespen.
Dus hoe kunnen we zo'n beetje roestige kap eens opleuken? Op Pinterest kwam ik dit plaatje tegen:


En dacht: wat op een theezeefje kan, kan ook op een vliegenkap. Dus een boek erbij gepakt met wat borduurpatronen en aan het begin van het wespenseizoen twee roosjes en een vlinder geborduurd. Of zouden die bloemen juist insecten aantrekken?