vrijdag 8 juni 2018

Een nieuwe rug

Geweldige filmpjes die uitgebreid laten zien hoe je een stoffeerproject moet aanpakken vind je op YouTube bij MissMustardseed. Daar kreeg ik goede tips. 
Eerst de stoel gesloopt en alle materialen zoveel mogelijk intact gehouden en erop gezet waar ze vandaan kwamen. Het houtwerk was her en der licht beschadigd, dus na dat met StMarc schoongepoetst te hebben (moet je zien wat er nog van afkomt!) en wat opschuren, beitste ik dat met een schuimkwast en binnenbeits van Gamma in kersenkleur.
Het schuimrubber op de zitting was nog goed en kon dus blijven zitten. Dat van de rug moest ik vervangen.


Ik vond het een beetje gek dat de rug een open gat bleek, na het demonteren van de jute, het schuim en de stof. Je zou daar singelband in kunnen plaatsen, maar een stuk stevig karton (van de stoffeerwinkel) leek me egaler. Het precies op maat knippen hiervan was lastig en vergde nogal wat 'bijknippen'.


Met speciale stoffeerderslijm (Palty) lijmde ik de stof (die ik op de maat van de mal had geknipt) op de achterkant van het karton vast door zowel stof als karton in te spuiten. Wauw: nog nooit met zulke sterke lijm gewerkt! Alles wat elkaar aanraakte zat meteen muurvast: het plaatsen moet je dus heel zorgvuldig doen. Met mijn elektrische tacker niette ik op de hoeken en op de 4 middenstukken een provisorisch nietje, zodat het karton vastzat en het schuimrubber erop kon.

 

Dit schuimrubber knipte ik met de schaar op de maat van de mal. Het viel mij mee hoe makkelijk dit ging. De zijkanten rondde ik aan de bovenkant af, ook weer met de schaar.


Nu nog een compressor lenen of wachten tot we die in Frankrijk kunnen gebruiken. Dan niet ik de stof met mijn gloednieuwe luchtdruknietpistool in 1 keer aan alle lagen vast met een nietenregen rondom. 

Geen opmerkingen: