zondag 19 februari 2023

Zelf een paneeldeur maken

Op Pinterest zie je er genoeg handleidingen voor: hoe van een saaie, vlakke deur een ouderwets ogende paneeldeur te maken. En aangezien we in de Franse keuken een nogal saaie deur naar de wc/badkamer hebben en de keuken een vintage look krijgt, mag de deur ook wat authentieker ogen. Ik had regelmatig op de Franse Marktplaats gezocht naar een originele paneeldeur, maar de maat bleek erg 

lastig. De deur is maar 63 cm breed en als je er veel moet afzagen gaat het model verloren.

Wat je nodig hebt voor deze doe-het-zelf zijn sierlatten en houtlijm. Helemaal handig was dat wij in Frankrijk bij de Brico Marché een kant-en-klaar setje zagen met sierlatten voor één deurkant, waaronder een gebogen bovenlatje. Je kunt kiezen uit verschillende modellen; ik vond deze mooi.
Man heeft er nog wat mini-spijkertjes ingeslagen - zodat de latten goed blijven zitten - en daarna de randen dichtgekit. Verfje erover en met weinig moeite hangt er nu een deur met karakter!


Passend sluitwerk vinden was nog het moeilijkst. De wekelijkse gang naar de Kringloper leverde niks op, dus werd het een nieuw setje zwart-metalen grepen. Als die geplaatst zijn, volgt een update.




Geen opmerkingen: