woensdag 18 januari 2017

Oma's eiken kast weer hip

Er moest natuurlijk een echte Franse buffetkast komen in de woonkamer van ons huisje in de Bourgogne. Op de Franse Marktplaats is er keuze genoeg.


Veel particulieren zetten, als ze het huis van hun ouders moeten leeghalen, praktisch de hele inboedel op internet. Meestal heeft hun generatie niet veel met die oude Franse eiken bedden en kasten van het ouderlijk huis.
 Onze kast haalden we vorig jaar april in het departement Yonne, bij een echtpaar van midden 50. Haar ouders waren overleden en in het weekend maakten zij schoon en ruimden op in het grote, vrijstaande huis. Voor 80 euro wisselde de kast van eigenaar; allemaal blij. 
 
 
  
 Ik heb hem goed schoongemaakt met St Marc en daarna in de krijtverf gezet. Annie Sloan timmert heel erg aan de weg, maar dat merk is best prijzig. Wood & wall van Gamma werkt ook prima. Ik koos de kleur Shanghai, een tint in de richting van beige.
Het heerlijke van krijtverf is dat je niet hoeft te gronden. 

 Om de houtsnijwerk ornamentjes mooi uit te laten komen, zette ik die eerst in de blanke was (soft wax van - jawel - Annie Sloan) en daarna in de donkere. Zo krijgen ze een 'vuile', verouderde look en vallen beter op.  
Dan is het nog een kwestie van aankleden; wat kunstbloemen erop, een oud servies achter de ruitjes en mooie spulletjes op de plank.
Oma zou waarschijnlijk vinden dat haar mooie eiken buffet geweld is aangedaan, maar het hart van brocante liefhebbers gaat juist sneller kloppen voor zo'n kast.
  UPDATE:
En nu alles wat meer aangekleed is, staat de kast er in 2022 zo bij:  
 
 

Geen opmerkingen: